עזרה עצמית

עזרה עצמית - ידיים

​עזרה עצמית במרכז חוסן בשדרות

שדרות שממוקמת בגבול הרצועה ומהווה בין היתר חיץ בין מרכז הארץ ובין עזה סובלת ממצב בטחוני קשה ביותר כבר מעל לעשור.

מעל 8,000 רקטות קסאם נפלו בשדרות וגרמו לנזקים רבים – לפציעות קשות, הרג, חרדה ונזקים לרכוש. מאות פצועים ונפגעי הלם הגיעו לבתי החולים ורבים מהמבוגרים והילדים סובלים מחרדות.

כדי לסייע לאוכלוסייה להתמודד עם שגרת החיים ועם מצבי החירום הוקם מרכז חוסן בשדרות שמספק בין היתר עזרה עצמית. מטרת הסיוע הוא לעזור לתושבים להתמודד עם תחושות כעס, חרדה, בדידות, דיכאון, ניתוק, אשמה, האשמה ותחושות קשות נוספות.

ההשלכות של המצב הביטחוני על הילדים

ילדים רבים שמתגוררים בשדרות סובלים מהפרעות תפקודיות שגורמות לקושי בריכוז ובדיבור – כתוצאה מכך הילדים מתקשים בלימודים. כמו כן, גורם המצב הביטחוני לחלק מהילדים להיות תלותיים, לסבול מבעיות התפתחות, להתפרץ, להתנתק מהסביבה ואפילו לאבד את יכול השליטה על צרכיהם. גם מבוגרים רבים סובלים ממצבים אלו ואחרים וכדי לספק מענה מלא ככל אשר ניתן מכשיר המרכז מטפלים בתחומים שונים.

שירותי המרכז – בזמנים רגועים ובמצבי חירום

שירותי המרכז ניתנים בימי רגיעה ובעתות חירום ומשבר. הטיפולים הפסיכולוגיים ניתנים באופן פרטני, משפחתי או קבוצתי ללא תשלום ומותאמים לכל האוכלוסייה – להורים, ילדים, בני נוער, עולים חדשים, מתנדבים, אנשי חינוך וקשישים.

האבחונים, הטיפולים השונים – ביניהם: טיפול פסיכותרפויטי, טיפול באמצעות בעלי חיים, טיפולים באמצעים מילוליים ולא מילוליים וטיפולים נוספים, הדרכות ההורים, קבוצות העצמה והסדנאות לפיתוח חוסן והתמודדות מסייעים לתושבים לרכוש ידע וכלים שמסייעים להם להתמודד עם המציאות הקשה.

בין היתר מדריך המרכז את ההורים ומסביר להם כיצד לנהוג עם הילדים – כיצד לתמוך בהם, לכמה מידע לחשוף אותם, כיצד להגיב למצבים שונים כאשר הם נמצאים בקרבתם ואיך לא לשכוח את עצמם ולא להזניח את מצבם הנפשי.

המרכז מקפיד להקשיב לתושבים - ליוזמותיהם או לבקשותיהם ומספק מענה לשאלותיהם. כמו כן, מקפיד המרכז להתאים את השירותים הניתנים למצבים המשתנים.

התמודדות אישית

אנשים שונים מגיבים בדרכים שומת לאירועים קשים. בשעה קשה כל תגובה היא נורמאלית. 

  • נשמו עמוק
  • שוחחו עם הקרובים והחברים על האירוע. אתרו ידע זמין ועדכנו את בני המשפחה בהתאם לגילם
  • החזירו את תחושת השליטה, עודדו את בני המשפחה לחזור להחליט, מה לאכול, מה ללבוש וכו'
  • מותר להפגין רגשות, בכי, עצב, תסכול צחוק וכו'
  • השתדלו לאמץ נקודת מבט חיובית ולא לאבד תקווה
  • שתפו אח בני המשפחה בחוויות דומות שעברתם
  • שתפו את בני המשפחה בתכניות לעתיד וחלקו תפקידים בהתאם.